Potentiaali

”Istuin aamupalalla ystäväni kanssa. Aamupala ei maistunut, ei ollut oikein nälkä, mutta päätimme kuitenkin keittää kahvit ja nostaa leivät lisukkeineen pöydälle. Jostain tuli ajatus ja tunne, että en osaa tehdä mitään, en ole hyvä missään, minulla ei ole mitään lahjoja tai kykyjä, en saavuta elämässä mitään. Jatkoin vielä itsesäälin puuskassa, että kaikilla muilla on taitoja; toiset osaa laulaa ja menestyy alalla kuin alalla, toiset osaa soittaa kitaraa jne. Sanoinkin hänelle, että ”olet tosi hyvä rakentamaan kaikenlaista”. Ystäväni sanoi, että olen hyvä jossain ja niin olet säkin. Hän mainitsi, että osaan kuunnella. Ystäväni lohdutuksesta huolimatta velloin vieläkin jonkin asteisessa itsesäälissä, kunnes keskityimme aamupalan syöntiin ja muihin päivän askareihin.”

Nyt näin illalla, kun kirjoitan tätä tekstiä jäin pohtimaan mikä saa ihmisen joskus itsesäälin partaalle ja hokemaan, että ei osaa mitään. Mitä hain ystävältäni tuossa tilanteessa?

Ehkäpä hain niitä kannustavia sanoja, että ”kyllä sä osaat ja olet hyvä monessakin asiassa.” Itse salaa toivoin, että sanoisipa ystäväni, että olen hyvä kirjoittamisessa, mutta ei hän sitä sanonut. Miksi haluan, että joku ulkopuolelta näkisi sen missä voisin olla hyvä, miksi se olisi minulle niin tärkeää? Toivovatko kaikki ihmiset, että joku näkisi heissä potentiaalia johonkin, jotta usko heissä itsessään vahvistuisi? En tiedä, mutta itse kuitenkin joskus kaipaan kannustusta.

On varmasti hyvä kannustaa myös itseään ja uskoa omiin tekemisiin. Pääasia, että kokeilee ja tekee. Sallii virheet. Kysyy neuvoa ja vinkkejä muilta ja iloitsee siitä, mitä tekee. Aina ei tarvitse kurkotella kuuta taivaalta vaan voi tehdä jotain pientä kivaa, joka voisi olla askel kohti omia unelmia.

Monesti ne asiat, jotka tuntuvat itsestä vähäpätöisiltä voivatkin muiden mielestä olla tosi hienoja juttuja. Joskus se, että olet innostunut opettelemaan jotakin uutta riittää. Minulle esimerkiksi käsityönopettaja sanoi ala-asteella, että ei susta kyllä taida tulla käsityöläistä. Ei tullutkaan, mutta teen mielelläni kaulaliinoja ystäville, ompelen ja suunnittelen mitä eri kangaspaloista saa tehtyä. Saumat eivät välttämättä ole aina suorassa, mutta pikkuhiljaa sitä kehittyy. Jos jokin tekeminen tuo iloa niin sitä varmaan kannattaa tehdä.

Onko meidän välillä vaikea ottaa palautetta vastaan ja kannustaa muita aidosti? En tiedä, mutta tässä kuitenkin muutama vinkki.

Miten kannustaa muita? Olemalla rehellinen. Kerro missä asiassa meni hyvin ja missä asiassa pitäisi petrata. Joskus riittää, että luotetaan toisen ihmisen omaan arvostelukykyyn omasta suorituksesta. Joskus taas rakentava kritiikki voi olla kullan arvoista.

Miten oppia ottamaan vastaan palautetta? Ottamalla ensinnäkin palaute vastaan. Sanomalla esimerkiksi, kiitos. Omassa esimerkissäni ystäväni kehui taitoani kuunnella, mutta itse en ottanut kannustavaa kommenttia vastaan.

V__B0C7(1)