Miten tulla toimeen haastavien ihmisten kanssa?

Kirja Understanding other people: The Five Secrets to Human Behavior tuntuu ajankohtaiselta teokselta, joten päätin referoida kirjan oppeja kommunikaatiotaitojen parantamiseksi. Oletko koskaan miettinyt ”Miten joku tulee kaikkien kanssa toimeen? Tai miten joku osaa niin hyvin keskustella ja saa kaiken mitä haluaa? Mikä heidän salaisuutensa on?

Vastaus ei ole niin monimutkainen kuin ehkä luulet. Haluan tuoda kirjan opit teille esille ja vastauksia siihen, miten voit oppia tulemaan paremmin toimeen itsesi ja muiden kanssa. Kun ymmärrät mitä muiden kanssa jutellessa tapahtuu, voit valita mitä teet ja miten tulet hyväksi kommunikoinnissa.

Kirjassa esitellään viisi erilaista salaisuutta, jotka parantavat niitä ihmissuhteita, joiden kanssa olet tekemisissä jopa päivittäin työkollegat, puoliso, lapsi, anoppi- tai appivanhempi tai omat vanhempasi. Esittelen tässä blogikirjoituksessa ensimmäisen salaisuuden. Ensimmäisen salaisuus on nimeltään ”It’s all about me”. Kuulostaa melko egoistiselta katsontakannalta, mutta kirjan mukaan, jos olemme aidosti rehellisiä itsellemme huomaamme, että kaikki ajatukset mitä meillä on ja kaikki kokemukset, joihin osallistumme, värittyy minä – kuvan kautta. Olemmeko todella niin omahyväisiä? Kirjan mukaan olemme. Saatamme tiedostamatta asiaa itse tarkastella kaikkia asioita elämässämme omien linssien läpi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme huonoja ihmisiä vaan, että meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, sillä olemme epätietoisia mitä teemme ja miten käyttäydymme. Kokemukset, näkökulmamme ja käsityskykymme maailmasta luonnostaan värittävät jokaista uutta tilannetta, jonka kohtaamme. Kaikki mitä näemme, kuulemme, tunnemme tai teemme filtteröityy minä – mekanismin kautta. Kun katson sinua muodostaen sinusta mielipiteen tai tuomitsen sinut sen mukaan, kuka olet tai mitä teet, niin teen silloin tuomioni sinusta suhteessa minuun ja omaan keskeneräisyyteni. Muodostamme mielipiteemme toisista oman filtterimme läpi, mikä helposti unohtuu.

Miten usein huomaat toistavasi samoja kokemuksia tiettyjen ihmisten kanssa esimerkiksi parisuhteissa, työpaikoilla tai koulussa? Mistä luulet, että toistuvuus johtuu? Mistä syystä kaikista läheisimmissä ihmissuhteissa tulee yhteenottoja? Kirjan mukaan siitä syystä, että lähimmät ihmiset tuntevat meidät parhaiten ja saattavat tuoda esiin meistä asioita, jotka mieluiten pitäisimme piilossa muiden silmiltä. On kuitenkin mahdotonta tai vähintääkin raskasta elää epäaidosti itselleen ja muille. Siksi lähimmissä ihmissuhteissa ja kiistoissa on mahdollisuus kasvaa ihmisenä. Yleisempää kuitenkin on, että pysähtymisen sijaan jatkaa huonoa kommunikointityyliä ja sama ristiriitojen kierre samojen ihmisten kanssa jatkuu, mutta itseään voi kuitenkin aina kehittää.