Miten kuunnella sisäistä ohjausjärjestelmääsi?

Jos ongelma on se, ettet kuule omaa sisäistä ääntäsi on aika alkaa kuuntelemaan. Olet todennäköisesti ohittanut liian kauan aikaa itsesi ja omat tarpeesi. Pahimmillaan puuttunut muiden tarpeisiin, jotka eivät meille kuulu. Ehkä olet ollut tilanteissa, joissa on vaikea tulla kuulluksi tai toimit alitajuisesti tavalla, joka ei palvele korkeinta parastasi. On korkea aika ottaa vastuu omasta elämästä ja elää sitä sisäisen ohjausjärjestelmän avulla.  

Moni asia tässä elämässä menee helposti överiksi syystä toi toisesta. Aihe on itsellekin tuttu ja käsitteet liiallinen kiltteys, rajattomuus ja överiempatia voivat johtaa uupumiseen. Monilla kilteillä ja herkillä yksilöillä tämä on yleistä. Henkisen kasvun valmentajan Marika Vepsäläisen luennolla 13.4.2021 käsiteltiin miten lopettaa överiempatia. Hän nosti esille käsitteen ymmärtämisen, ja miten se näyttäytyy ”överiempaatikon” elämässä. Vepsäläinen nosti esille varhaisvaiheet, nykyiset ihmissuhteet ja perusteettoman vastuunkannon. Mielestäni hän pyrki painottamaan, että olemme itse vastuussa siitä mitä sanomme, omista tunteista sekä reaktioista ja muut omistaan. Kyse on siten mielestäni omien rajojen tunnistamisesta ja niiden mukaan toimimisesta, oman elämänlaadun parantamiseksi.

Jos tunnet olevasi hukassa itsesi kanssa, niin aloita vaikkapa näiden vinkkien avulla.

  1. Siirrä fokuksesi muiden havaitsemisesta itseesi ja kuuntele, mitä tunteesi yrittävät sinulle kertoa.
  2. Pohdi mitä tarvitset juuri nyt? Keskustele itsesi kanssa. Voit esimerkiksi työpaikalla sanoa, että tarvitsen nyt 5 minuuttia aikaa. Aktiivisessa ja vilkkaassa ympäristössä on tärkeä huomioida, että ihmiset ovat eri rytmisiä. Jos koet ylikuormitusta, niin ota oma aika ja tila. Valitse pysähtyä, keskity hengittämiseen, sillä joogafilosofian mukaan, hengittämiseen keskittyminen on nopein tapa pysyä omassa keskuksessa ja rauhoittaa mieli. Etäyhteyksien välityksellä tapahtuva vuorovaikutus vaatii välillä myös hengähdystaukoja.
  3. Pohdi, kun sinulla on omaa aikaa, että oletko oikealla tiellä. Omaan sisäiseen ääneen ei kuitenkaan voi luottaa sokeasti, vaan asiaa on tunnusteltava. Sisäinen kriitikko on monelle tuttu käsite, eikä kriitikon mielipiteitä kannata liikaa kuunnella. Kuvan alla listaus 4:stä eri kielteisen puheen tyypistä.
  4. Liikkuminen, mikä tahansa pienikin liike esimerkiksi ryhdin korjaaminen on hyvä tapa pitää keho hereillä ja energia virtaavana. Myös lasillinen vettä voi tehdä ihmeitä ja saa energiat virtaamaan.

Omannäköinen elämä kirjassa on eritelty 4 kielteisen sisäisen puheen tyyppiä, joita ovat kriitikko, täydellisyydentavoittelija, huolestuja ja uhri. Tyypit perustuvat psykologi Edmond J. Bournen näkemyksiin. Tunnistatko jonkin tyypin tai useamman itsestäsi?

Kriitikko ei ole koskaan tyytyväinen, löytää aina virheitä, keskittyy vajavuuksiin, haukkuu ja tuomitsee. ”Olisin voinut tehdä tämän paljon paremmin”

Täydellisyydentavoittelija on vaativa stressaaja, jolle virheiden tekeminen on katastrofi. ”Pakko korjata tämäkin virhe”

Huolestuja varautuu aina pahimpaan, soimaa etukäteen ja kuvittelee pahimman mahdollisen lopputuloksen. ”Kannattaako edes yrittää. Jokin menee kuitenkin pieleen.”

Uhri on voimaton, toivoton ja alistunut. Valittaa ja on masentunut kaikesta. ”Miten tässä taas kävi näin.”