Olet ihana ja suloinen

Eletään mielenkiintoisia aikoja, johon valitettavasti kuuluu paljon surua ja toivottomuutta. Ihmiset itseni mukaan lukien ovat hukassa, suunta kateissa, mutta usko on pitänyt tiellä. Irja Askola on viisaasti sanonut ”tie vie ja pyhä kantaa” ja siihen uskon edelleen. Elämme suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa usko korkeampaan on kateissa, moraaliarvot hukassa ja jossa taistellaan elintilasta.

Olen nähnyt ja kokenut tässä yhteiskunnassa järkyttäviä asioita ja niiden vaikutuksia niin ihmiseen kuin luontookin. Nykyajan suurimmista synneistä tai pahuuteen liittyvistä teoista perustuu himoon ja sen saavuttamiseen keinolla millä hyvänsä. Rakkaus on aivan eri asia kuin intohimo. Kansantila on rakennettu medikalisaation ja täydellisyyden tavoittelun ympärille. Ensin taisteltiin siitä, kenellä on viimeisin tieto ja jotain painavaa sanottavaa. Sen jälkeen voimavaroista ja lopulta elintilasta. Seuraukset moraalittomasta toiminnasta ovat nyt nähtävillä. Ihmisarvoa on rakennettu täydellisyyden illuusioon vedoten, jota monet IT-alan yritykset ylläpitävät esimerkiksi tekemällä luonnollisesta epäluonnollista omien filttereidensä turvin.

Ihminen ei ole täydellinen, joten siihen on toki hyvä pyrkiä, mutta se ei poista epätäydellisyyttä, meihin istutettua valuvirhettä. Me emme pääse epätäydellisyyttä tai synnin tekoa pakoon, vaikka kuinka kiillottaisimme kuvaamme sosiaalisessa mediassa tai muualla. Vaikka yrittäisimme paeta tekojamme jatkuvaan tekemiseen tai tulevaisuuden kalenterointiin, niin joudumme silti kohtaamaan tekomme. Vaikka kuinka juoksisimme kilparadalla muiden mukana osoittaen erinomaisuuttamme, emme siltikään välty siltä, että meihin on sisäänrakennettu omatunto ja epätäydellisyys. Tommy Hellstenin mukaan omassatunnossa ei ole kyse pelkästään moraaliäänestä, joka saa useimmat pahantekijät hetkittäin tuntemaan tekojensa vaikutukset, vaan omasta sisäisestä äänestä, mihin vaikuttavat omat mieltymykset, arvot ja uskomukset. Jos ihminen ei hetkeksikään pysähdy miettimään tekojensa vaikutuksia, ollaan kaukana moraalisesta toiminnasta. Moraaliäänellä ei tarkoiteta pelkästään sitä, että älä juo viinaa tai pahoinpitele, juo teetä, urheile, mene nukkumaan klo 22 ja tee asiat niin kuin muutkin, olisit parempi ihminen. Omantunnon kuunteleminen on oleellista ihmisen koko elämän kehkeytymisen kannalta. Omallatunnolla tarkoitetaan tuntoa totuudesta ja omasta itsestä. Ääriesimerkki omantunnon ohittamisesta on heikkouden eliminoiminen, kuten natsi-Saksassa aikoinaan tehtiin. Heikkouden eliminoiminen voisi suomalaisessa yhteiskunnassa tarkoittaa esimerkiksi hyödyttömien ihmisten eliminoimista, jotka eivät täytä täydellisyyden illuusiota eli valhetta. Ihmisiä, jotka ovat heikkoja, väsyvät tai tarvitsevat toista ihmistä tai järjestelmää omien heikkouksien edessä. Ihmisiä, jotka tarvitsevat lepoa.

Olen nähnyt miten tässä yhteiskunnassa toimitaan raha edellä, säästötoimenpiteiden varjolla vähennetään resursseja ja pyritään tehokkuuteen. Olen ihmetellyt tätä sekä kaksijakoisuutta, ja toisaalta en, koska olen kulkenut raja-aitojen molemmilla puolilla. Pystyn samaistumaan heikkoon ja tarvitsevaan ihmiseen, ja samalla omavoimaiseen ihmiseen, koska ne molemmat puolet löytyvät minusta. Olen kuitenkin vilpittömästi heikkojen ja sorrettujen puolella, vaikka osaltaan ymmärrän vahvojen tilannetta.

Ehkä eniten kohdistaisin katsettani päättäviin tahoihin, ja siihen vallan käyttöön mitä keskiluokkaiset ihmiset joutuvat päivittäin sietämään. Vallan väärinkäytöstä harvemmin puhutaan, mutta sitä kuitenkin tapahtuu. Valtaansa väärin käyttävät ihmiset eivät ole kyenneet kohtaamaan omaa heikkouttaan ja toimivat monesti omantunnon vastaisesti ohittaen täysin oman sisäisen äänensä. Monet turruttavat omantunnon ohittamisen vaikutukset juomalla tai lääkkeillä kotiin päästyään, liikunnalla tai muilla tavoin. Tarkoituksena turruttaa ahdistuksen ja masennuksen tunteensa, koska totuutta ei vaan voi paeta. Jokainen ihminen, joka on tehty rakkaudesta tiedostaa tämän.

Nykypäivänä on vaikea sanoa toiselle ihmiselle, että ”olet ihana ja suloinen, Jumala rakastaa sinua” , koska uskosta itseä korkeampaan on tehty heikkouden merkki.

Jos sinulla on nyt vaikeaa ja toivoton olo, niin ole rehellinen itsellesi ja ymmärrä oma pienuutesi tässä maailmankaikkeudessa. Ala välittämään itsestäsi enemmän, täydellisyyden tavoittelun sijaan, sillä olet täydellinen epätäydellisenä. Auta muita ja sinua autetaan.

Toivon sinulle, kaikkea hyvää, ja erityisesti uskoa, toivoa ja rakkautta.

Pirita