Kuunteleminen

Understanding other people kirjan pitäisi olla nykyajan raamattu. Täynnä oppeja, joita joutuu harjoittelemaan koko ikänsä. Beverly D.Flaxington on rutistanut 99 sivumäärään loistavia oivalluksia siitä miten ottaa vastuu omasta elämästä. Oletko lukenut kyseistä kirjaa ja mitä mieltä sä olet?

Alun perin ajattelin referoida pääpiirteittäin 5 salaisuutta, mutta nostan nyt myös esille yhden onnistuneen vuorovaikutuksen ytimen eli taidon kuunnella muita ilman omia filttereitä. On suorastaan taivaan lahja, kun kohtaa ihmisen, joka todella kuuntelee ilman analyysejä tai diagnooseja.

Aktiivinen kuuntelu vaatii energiaa ja keskittymistä toiseen, ymmärtääksemme toista paremmin. Aktiivisessa kuuntelemisessa meidän täytyy ”laittaa syrjään” omat uskomuksemme ja tarpeemme puhua ja keskittyä siihen mitä toinen sanoo.

Reflektiivinen kuunteleminen tarkoittaa tarvettamme vastata takaisin omin sanoin, sen suhteen mitä uskot toisen sinulle sanoneen. On harvinaista, että toinen sinulle kommunikoidessaan ei vastaisi oman näkökulmansa kautta takaisin. Tarjoamme omaa näkökulmaamme toisen henkilön tilanteeseen unohtaen, että teemme sen suhteessa omiin näkemyksiimme ja kokemuksiimme. Huomatessasi toisten ihmisten tekevän näin sinulle, sitä tietoisemmaksi tulet tehdessäsi niin toisille. Suurimmaksi osaksi kun kommunikoimme toisten kanssa emme ymmärrä mitä toinen yrittää sanoa tai, toinen ei ymmärrä meitä, ellei keskustellessa molemmilla ole melko varma käsitys siitä mistä ja miten keskustellaan. Tästä syystä rakastamme pitkäaikaisia ystäviämme tai ihmisiä, jotka muistuttavat itseämme.

Kuuntelemisen kautta on mahdollista saavuttaa yhteys toisen ihmisen kanssa ja parantaa vuorovaikutus suhteita. Joskus tosin on tilanteita, että toinen höpöttää niin paljon omia asioita, että ”kukaan ei jaksaisi kuunnella”. Silloin on parempi piirrellä, vaikka kissan kuvia vihkoon tai nyökkäillä sopivassa välissä. Eihän kukaan jaksa aina olla läsnä ja kiinnostunut toisen asioista, joten sopivassa suhteessa aktiivista, reflektiivistä ja näennäistä kuuntelemista voisi harjoittaa.