Jatkuvat flunssat

Jatkuvat flunssat piinaavat kaikenikäisiä vauvasta vaariin. On räkäisiä ihmisiä, joiden on vaikea pyrkiä yläpitämään arkisia toimintoja tai suoriutua töistä puolikuntoisena. Virukset kiertävät tyypiltä toiselle ja saikuttaminen on normia, koska jotenkin yritetään hallita virusten leviämistä. Olen itse törmännyt monta kertaa siihen, että flunssailusta on tullut normi todella monelle. Taudit ovat vakavampia, sillä monella nuorellakin ihmisellä on ollut nyt keuhkokuumetta. Mistä ihmisten huono vastustuskyky johtuu ja miten tautien leviämistä voisi estää. Käsien pesu ja yleisten tilojen pintojen puhdistukset ainakin jotenkin ehkäisevät virusten leviämistä. Vieläkin näkee joillakin ihmisillä maskeja, joten ehkä nekin voivat vaikuttaa.

Tulee myös pohdittua mitä flunssaisena saa tehdä? Saako flunssaisena mennä saunaan tai avantoon. Löysin muutamia artikkeleita ja monessa paikassa oli mainittu, että ei kannattaisi, mutta erään lääkärin mukaan saunomisella ei ole mitään oletettuja terveysvaikutuksia suuntaan tai toiseen. Korkeassa kuumeessa ei kuitenkaan saisi mennä saunaan, koska saunominen rasittaa aina elimistöä ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Sydänlihastulehdus saattaa aiheuttaa rytmihäiriön ja jopa nuorelle ihmiselle pahimmassa tapauksessa äkkikuoleman. Sydänlihastulehduksen riski liittyy vakaviin infektioihin kuten flunssatauteihin ja influenssaan. Avannossa käynti aiheuttaa yhtä lailla suuren lämpötilavaihtelun elimistössä, ja siksi se ei olisi suositeltavaa kuin vasta silloin kun on kaikin puolin täysin terve.

Ihmisten huono vastustuskyky saattaa johtua pahentuneesta stressistä, kiireestä ja huonoista elintavoista. Kehoa ei saisi ylikuormittaa jatkuvasti vaan pitäisi oppia kuuntelemaan esimerkiksi levon tarvetta. Tarvitsemme päivittäin pieniä pysähdyshetkiä palautuaksemme päivän rasituksista. Liikunta, lepo ja hyvä ravinto myös vaikuttavat, joten pidetään näistä asioista huolta. Jos sinulla on haasteita huonon vastustuskyvyn suhteen kannattaa varata valmennus ja selvittää miten aikaasi käytät nähdäksemme missä asioissa voisit keventää ja missä asioissa lisätä tekemistä. Voimia ja pikaista paranemista kaikille flunssan kourissa kamppaileville.

Rakkaudella,

Pirita